Mozilla Firefox 13


Mozilla je konačno objavila dugo očekivanu verziju 13 svog popularnog web browsera - Firefoxa. Nekako je postalo nepisano pravilo da parne verzije Firefoxa donose manje izmjene, dok neparne uvijek karakterišu nove inovacije. Verzija 13 definitivno nije izuzetak u tom nepisanom pravilu.

Idemo redom sa onim okom vidljivim novinama. Početna stranica (about:home) je redizajnirana. Osim što je boja pozadine promijenjena iz bijele u sivu, što je itekako manje naporno za oči, na dnu stranice se nalaze ikonice sa linkovima za vašu historiju surfanja, add-one, postavke browsera, zabilješke (bookmarks), preuzimanja (downloads) i dr. Ovakav dizajn je za svaku pohvalu s obzirom da ikonice na dnu omogućavaju pristup najčešće korištenim opcijama u browseru jednim klikom miša, umjesto da "rovimo" po menijima.

Druga lahko uočljiva promjena je otvaranje novog taba. Firefox prati nedavno i najčešće posjećene stranice te vam nudi umanjeni prikaz, tzv. thumbnail, stranica koje možete posjetiti jednim klikom miša. Za one koji ne vole App tabove u Firefoxu, ova će opcija itekako biti korisna jer će za tili čas biti na svojoj omiljenoj stranici (ili stranicama).

Ukoliko ste od onih koji vole da u adresnoj traci sami kucaju URL-ove web stranica, primjetit ćete da Firefox sada ima autofill opciju, tj. čim počnete kucati prva slova neke adrese, Firefox za vaš ispiše adresu, tako da pritiskom na tipku Enter odmah idete na stranicu. Itekako korisno ukoliko je URL nešto duži, a niste vični kucanju ili ga pretjerano ne volite.

Firefox od ove verzije po defaultu podržava SPDY mrežni protokol, koji je zamišljen kao nasljednik HTTP-a, a koji može ubrzati učitavanje stranice i do 50%. Ovo bi itekako moglo pomoći Firefoxu da utiče na percepciju korisnika koji su tvrdili da Chrome brže učitava stranice od Firefoxa. Zanimljivo je da Firefox podržava SPDY od verzije 11, ali je tek od ove verzije SPDY po defaultu uključen tako da bi svi korisnici trebali osjetiti razliku.

Za kraj, spomenimo i to da je Firefox, kao što ste i navikli, dostupan na bosanskom jeziku za one koji nisu vični engleskom ili nekom drugom stranom jeziku, ili pak vole lokalizovani softver.

OS: Linux, Windows, Mac OS X

0 komentari :

Objavi komentar

 
Besplatni programi! Copyright © 2010 Blogspot Designed by Nermin M.